Pentru fiecare dans exista mai multe variante ale originilor, iar pentru valsul vienez exista de asemenea doua mari directii inca din secolele XII – XIII din zona Alpilor germani sub denumirile de „Allemande” si „Menuetul”
Pentru a ne forma o imagine despre cum arata valsul vienez dansat de adulti si copii, putem regasi in filmele care renasc viata de la 1800 din cadrul balurilor din marile palate.
Cu siguranta regasim variante ale valsului vienez cu copii sau adulti dansand pe doua sau mai multe linii cu partenerii de dans stand fata in fata si facand un joc elegant de intersectare si alinieri sub diverse forme, dar fara insa a se atinge reciproc.
Valsul vienez, acest dans rigid, impunator si elegant, dansat de copii si adulti a devenit mai raspandit ca un dans popular din Austria denumit Dreher, cu parteneri ridicati in aer, miscari care de multe ori dadeau emotii publicului.
Dansul vals vienez este predat la scoala de dans Soft Step atat pentru copii care participa la cursurile de dans din cadrul scolilor generale cat si copiilor care participa la cursurile de dans sportiv de performanta.
Valsul vienez predat ca si hobby se reduce la un simplu pas lateral si apropiere pe cei 3 timp. In acest mod copii care nu au o experienta prea mare in dans reusesc sa realizeze principalele figuri regasite in balurile vieneze si sa pastreze si ritmul rapid al acestui dans.
Valsul vienez in varianta de dans sportiv se preda copiilor incepand cu clasa valorica E si contine doar doua figuri de dans pentru incepatori, si anume „Natural Turn” si „Reverse Turn”. Chiar daca sunt doar doua figuri de dans, este necesar mult antrenament pentru copii ca sa reziste dansand vals vienez timp de 90 de secunde cat dureaza fiecare dans in competitiile de dans sportiv.
Cele doua figuri de dans ale valsului vienez contin cate 3 pasi corespunzatori celor 3 timpi muzicali pe masura 3/4 si un temp de 58-60 de masuri/minut.
Probabil cel mai cunoscut dans standard, valsul vienez este si cel mai iubit dans de catre publicul participant la petrecerile dansate genul balurilor vieneze.
Valsul vienez este indragit atat de adulti cat si de copii datorita ritmului sau repetitiv si foarte usor de indentificat si mai ales datorita celor 2 figuri de dans cunoscute de catre orice iubitor al cestei arte. Oare cine nu a auzit de ritmul clasic si elegant al valsului vienez 1,2,3; 1,2,3
Valsul vienez isi are originea in Austria mai mult datorita Operei din Vienz care a rasunat inca de la sfarsitul anilor 1700 de operele clasice ale lui Mozart, cum ar fi Don Giovanni, melodii de vals vienez pe care si acum danseaza toata lumea de la copii la oamenii in varsta.
Dupa mai multe discutii intre federatiile de dans din Anglia si Germania despre valsul vienez, in 1983s-au hotarat 5 figuri care sa fie permise pentru copii si adulti in concursurile de dans sportiv. Acestea sunt: „Natural & Reverse Turns”, „Closed Changes”, „Natural & Reverse Fleckers” si „Contra Ceck”(pe 3 timpi).
Multe ecranizari au abordat valsul vienez ca un moment de sarbatoare si eleganta in primul rand pentru copii in multe desene animate: „Cenusareasa”, Frumoasa din padurea adormita” si multe altele. De asemenea amintim si piese de opera cum ar fi Lacul lebedelor si Spargatorul de nuci.
O capodopera muzicala a familiei Strauss este clasicul vals vienez Dunarea Albastra cantat in finalul fiecarui grandios concert de anul nou de la Viena. Acesta piesa de vals vienez este, probabil, si cea mai iubita de micii dansatori, copii.