Valsul lent apare pentru prima data in cluburile de dans din Anglia, incepand cu anul 1874, sub denumirea de Boston.
Valsul lent a avut cea mai mare popularitate in Anglia, in cluburile din centru Londrei si in cadrul petrecerilor din marile hoteluri lumea dansa Vals Boston care era predecesorul Valsului lent de astazi.
Valsul lent este primul dans standard care se preda copiilor care urmeaza cursurile de dans sportiv.
La scoala de dans Soft Step, se predau primele notiuni de vals lent prin explicarea ritmului de 3/4. Copii participanti la cursurile de dans trebuie sa-si insuseasca ritmul melodiilor de vals lent si sa reuseasca sa porneasca singuri pe ritmul muziciii.
Dupa anul 1922 valsul lent a luat amploare se a devenit la fel de cunoscut ca si Tangoul. Valsul lent a fost dansul care a definiti o pozitie a partenerilor in timpul dansului – pozitia apropiata, cea mai cunoscuta pozitie din dansurile standard de astazi.
Castigatorul Campionatulului din Anglia, Victor Sylvester, a dansat vals lent folosind o combinatie din 3 figuri simple, figuri care sunt predate si astazi copiilor care urmeaza cursurile de dans sportiv.
Incepand cu anii 1926 – 1927, au aparut noi figuri in valsul lent, figuri care dadeau un dinamism ridicat dansului si o deplasare continua pe sensul de dans.
Avand in vedere ca Valsul lent este primul dans sportiv predat copiiilor, in prima faza nu se urmareste o deplasare foarte mare pe sensul de dans, ci se pune accent pe ritmul muzicii si respectarea directiilor pe ringul de dans in vals lent. Astfel copii reusesc sa arate un dans corect, urmand cu timpul sa imbunatateasca si deplasarea alaturi de o pozitie de dans frumoasa.
Tempoul in valsul lent este intre 27 si 30 de masuri pe minut. Copii incepatori care danseaza vals lent sunt indrumati sa inceapa pe melodii cu un ritm foarte clar sustinut de percutie, apropiat de 30 de masuri pe minut deoarece copii incepatori, in timul cursurilor de dans nu reusesc sa-si pastreze atentia catre ritmul muzicii. O melodie mai lenta de vals lent, de 27 de masuri pe minut este indicata pentru copii care danseaza vals lent la un nivel mai inalt si reusesc sa arate mai multe detalii tehnice.
Originea engleza ii ofera dansului vals lent un caracter visator, romantic si foarte sensibil. Dupa cum ii spune si numele, valsul lent este dansul cu cele mai putine masuri pe minut 27-30 din toate dansurile standard, miscarile copiilor pe acest ritm fiind la inceput egale si lente.
Copii care urmeaza cursuri de dans sportiv incep prin a invata vals lent pentru ca este considerat cel mai accesibil dans pentru incepatori datorita ritmului regulat 1,2,3 si prin miscarile de baza predate.
Desi valsul lent este predat ca dans basic pentru copii, la nivel de inalta performanta in dansul sportiv, valsul lent este considerat definitoriu in criteriul de arbitraj in dansul sportiv.
Atat copii cat si adultii participanti in competitiile de dans sportiv au ca prim dans standard valsul lent, urmat de vals vienez, tango, slow fox si quick step.
Datorita caracterului romantic si visator, valsul lent este considerat regele dansurilor standard atat pentru copii cat si pentru adulti.